dammsuga persienner

Hur rengör man persienner?

Att rengöra dina persienner är inte så svårt som du tror. Och ja, du måste faktiskt rengöra dina persienner då och då. Genom att rengöra dina persienner och hålla dem i gott skick så maximerar du nyttan av din investering. Ju mer du tar hand om dina persienner desto längre kan du njuta av dem i ditt hem. Genom att rengöra dem ser du också till så att de fungerar på bästa möjliga sätt.

Låt oss räkna upp olika sätt för rengöring av persienner

Det finns faktiskt två metoder som du kan välja att använda för att rengöra din persienn. Du kan antingen ta ner dem eller rengöra dem på sin plats.

Rengör dina persienner på plats

För vissa så är det mycket smidigare och enklare att rengöra persiennerna på sin plats istället för att behöva ta ner dem. Detta är rekommenderat för persienner som rengörs regelbundet, iallafall en gång i veckan. Det är rekommenderat för en persienn som har lameller gjorda av vinyl, så som vertikala, horisontella eller mörkläggningspersienner. Det finns många olika typer av mörkläggningspersienner på nätet men de kan behöva en annan sorts rengöring än de modeller som är vanligast på marknaden. Med hjälp av en mjuk trasa, lite diskmedel och vatten i en hink så kan du göra rent en lamell i taget. Häll diskmedel på trasan och torka av varje lamell för sig. Torka sedan av dem med en trasa som är fuktad med rent vatten. Du kan rengöra fönstren efteråt ifall det skulle skvätta på dem.

Rengör persiennerna när du tagit ner dem

Vissa föredrar att ta ner sin persienn när de skall rengöra dem. Vissa fönsterdesigner kräver att man tar ner persiennerna för att rengöra dem, så som romerska persienner, gardiner, cellformade persienner och andra avancerade designer. En persienn som är gjord av tyg kan tvättas för hand eller i en maskin istället för att försöka rengöra dem på plats. Allt beror på hur smidigt hemägaren vill att rengöringen skall gå. Även om vertikala och horisontella persienner kan rengöras på plats så beror det på hur länge de har suttit där eftersom det kan finnas djupt ingrodd smuts som bara försvinner om du tar ner dem.

Vissa persienner kan bli äckliga mycket fort. Därför kanske du måste ta ner dem och rengöra varje lamell individuellt med en trasa eller mjuk borste tillsammans med ljummet såpvatten. Det låter dig säkra att de verkligen blir helt rena.

Dammsuga persienner

Du bör dock se till att rengöra dina persienner varje dag för att undvika att smuts och damm samlas på lamellerna. En enkel metod är att använda en dammvippa för att rengöra lamellerna. Arbeta från topp till botten för horisontella persienner och från vänster till höger på vertikala persienner. Om du har en liten dammsugare hemma kan denna också användas för att smidigt rengöra persiennerna på ett effektivt sätt. Använd borsthuvudet när du använder dammsugaren. Den här metoden kommer spara dig mycket tid jämfört med att ta ner persiennerna, tvätta dem, låta dem torka och sedan hänga upp dem igen.

Persienner gjorda av tyg kan också dammsugas regelbundet för att undvika att smuts byggs upp och att de blir missfärgade. Damm som attraherar smuts kan lätt missfärga persiennerna. Att konstant tvätta dina persienner med tvål och vatten kommer också att leda till att de missfärgas.

Att rengöra persiennerna är inte så svårt som du tror om du regelbundet dammar av dem då och då.

Det finns många olika persiennmodeller att välja mellan för att skydda mot solen och inreda ditt hem med. Att rengöra dem är enkelt och tar inte särskilt mycket tid. Kontakta rekommenderade städfirmor i Falun om du är i behov utav städhjälp.